12 IT Trends van 2015

Download pdf

Doorgaans wordt er bij de jaarwisseling gekeken naar de belangrijkste trends voor het komende jaar. Bij Userfull blijven we echter continu alert voor de nieuwste ontwikkelingen binnen IT. Daarom zijn we gaan sprokkelen naar wat volgens ons en andere leiders in de IT-wereld de voornaamste aandachtspunten zijn. Het geheel hebben we in een bevattelijke infographic gegoten, waarmee u op 1, 2, 3 weer up to date bent met de IT trends van 2015. Lees hieronder verder of download de infographic hierboven en laat ons weten hoe uw organisatie zich klaarmaakt voor de mogelijkheden van morgen.

BIG DATA TECHNOLOGY

Tegen 2020 zullen bedrijven 80% van hun bedrijfsprocessen en producten, die slechts een decennium oud zijn, heruitvinden, digitaliseren of elimineren (forbes.com). Door gestructureerde en ongestructureerde gegevens aan hoge snelheden en in grote volumes te verwerken, krijgen we steeds meer inzichten die we kunnen gebruiken om betere beslissingen te maken. En hoe we omgaan met data en informatie zal in de komende jaren drastisch veranderen. Denk maar aan manieren om data op te slaan, op te kuisen, te verrijken, te integreren met social media, te analyseren en natuurlijk ook te visualiseren.

Big Data Technologie

INTERNET OF THINGS

Wat past er niet in dit rijtje: smartphone - koelkast - auto? Het is een strikvraag, want als het van het internet der dingen afhangt, zijn het alle drie (semi)-intelligente toestellen die verbinding kunnen maken met het internet. De zogenaamde embedded technology is bezig aan een enorme opmars. Er wordt zelfs voorspeld dat IoT de focus wordt van digitale oplossingen binnen industriële en operationele contexten. Hierbij zijn het vooral commerciële ontwikkelingen die zorgen voor efficiëntere implementaties en nuttigere toepassingen.

Internet Of Things

COMPUTING EVERYWHERE

2015 wordt beschreven als “de start van het post-mobiele tijdperk” waar computing overal en altijd plaatsvindt. Nieuwe toepassingen die smartphones een prominentere rol bieden in ons leven worden voortdurend ontwikkeld. Daarbovenop strijden alsmaar meer draagbare technologie zoals smartwatches of de Google Glass voor een plek op ons lichaam. Tegenwoordig is er zelfs slimme kledij met ingebouwde sensoren die uw hartslag en ademsnelheid meten, of bijhouden welke spieren u te veel belast. Aan dit tempo zal het niet lang meer duren vooraleer we onszelf cyborgs mogen noemen.

Computing Everywhere

SOFTWARE AS A SERVICE

Vandaag verwachten we niets minder dan dat we applicaties kunnen raadplegen via een webbrowser. IT-afdelingen ruilen dan ook en masse hun lokale servers om voor cloud-alternatieven. Met de kopzorg van soft- en hardwarebeheer achter de rug, maakt de IT-manager zich klaar voor de volgende stap, namelijk het uitbouwen van één geïntegreerd platform. Hierbij bestaat de uitdaging erin om SaaS-oplossingen om te vormen van software silo’s tot een waar platform van business apps.

Software as a service (SaaS)

CLOUD/CLIENT COMPUTING

Met de opkomst van webapplicaties worden de meeste berekeningen in de cloud uitgevoerd in plaats van op het toestel van de eindgebruiker. Smartphones, tablets en zelfs smartwatches worden steeds krachtiger. Daarbovenop zorgen apps die slim omgaan met berekeningen en data voor een lager internetverkeer en ontlasten ze de server. Met andere woorden: lagere kosten en meer efficiëntie. Hoog tijd dus om de rekenkracht beter te verdelen tussen deze toestellen en de cloud.

Cloud / Client Computing

CONTEXT-RICH SYSTEMS

Uw GPS die weet waar u naartoe wil van zodra u in de wagen stapt. Een app die ‘s avonds restaurants voorstelt op basis van uw locatie. Een receptioniste die aanbevelingen krijgt naar wie ze moet doorverbinden afhankelijk van wie ze aan de lijn heeft. Uw thermostaat die zich automatisch aanpast als u thuiskomt. Het zijn allemaal voorbeelden van applicaties die zich bewust zijn van hun omgeving en context. Zonder enige vertraging maken ze beslissingen en aanbevelingen die ons leven gemakkelijker maken. Net om deze reden worden context-rijke systemen aangehaald als de volgende stap in automatisering.

Context Rich Systems

SOFTWARE-DEFINED APPLICATIONS AND INFRASTRUCTURE

Traditioneel werden applicaties en servers ontworpen als alleenstaande silo’s. Door servers te virtualiseren, ging er een nieuwe wereld van cloud computing open. Vandaag is het zelfs mogelijk om heel uw netwerk en bijhorende security te virtualiseren. Met software defined applications gaan ook applicaties dat stapje verder. Dankzij uitgebreide APIs, worden cloud applicaties aanpasbaar en is er een betere communicatie tussen applicatiecomponenten. Hierdoor kunnen we verdere automatisatie doorvoeren en worden een hoop repetitieve taken geautomatiseerd.

Software Defined Applications & Infrastructure

WEB-SCALE IT

Door de toenemende digitalisering stijgt de nood naar web-scale IT bij grote bedrijven. Volgens Gartner zal web-scale IT de norm worden bij 50% van alle globale ondernemingen tegen 2017. Web-scale IT wordt omschreven als een model - niet technologie - dat wordt toegepast door grootschalige cloud service providers zoals Google, Amazon en Facebook. Het model omvat zowel de architectuur als de processen die we terugvinden bij deze giganten, waarbij flexibiliteit en schaalbaarheid een sleutelrol spelen.

Web Scale IT

RISK BASED SECURITY

Enkele biljoenen toestellen worden tegenwoordig met elkaar geconnecteerd door the Internet of Things. In de ogen van aanvallers betekent dit biljoenen kwetsbare punten om binnen te geraken in een systeem, onmogelijk om voor de gemiddelde IT manager om zich hiertegen te wapenen. Een manier om dit aan te pakken is door zich te richten op de bedrijfskritieke componenten die het meeste risico dragen en vooral deze extra te beveiligen. Verder is het ook noodzakelijk dat moderne applicaties zelf security alert zijn en zichzelf kunnen beschermen.

Risk Based Security

3D PRINTING

Wat traditioneel geboren werd als een manier om snel prototypes uit de grond te stampen, blijft zichzelf heruitvinden om nieuwe toepassingen te creëren. Wist je dat zelfs voedsel tegenwoordig geprint kan worden? Naarmate 3D-printen goedkoper, sneller en gebruiksvriendelijker wordt, is de markt voorspeld om te blijven groeien in de komende drie jaar. Mensen blijven experimenteren en leren hoe ze 3D-printers kunnen inzetten. Vooral binnen sectoren als industrie, biomedische technologie en consumer applications wordt 3D-printen ingeschakeld om kosten te besparen.

3D Printing

SMART MACHINES

Autonome machines die zelf kunnen leren en hun context begrijpen. Het klinkt allemaal heel futuristisch, maar als we Gartner mogen geloven, zou dit wel eens de meest disruptieve trend kunnen zijn in de geschiedenis van IT. Natuurlijk komen niet alle smart machines in de vorm van killer robots uit de toekomst, maar eerder in de vorm van intelligente machines die het menselijk brein evenaren. Tegen 2020 wordt gedacht dat zo’n smart machine een heleboel jobs zou kunnen overnemen.

Smart Machines

ADVANCED ANALYTICS

De hoeveelheid data die dagelijks gegenereerd wordt, is niet meer bij te houden. Bedrijven staan voor een enorme uitdaging om slim om te gaan met de enorme toestroom aan data van het IoT, social media enbedrijfsapplicaties. Applicaties gaan daarom zelf een tandje moeten bijsteken en verrijkt worden met analytics features die op de achtergrond draaien. Enkel zo wordt big data omgezet van massa volumes naar hapklare informatie die geleverd wordt aan de juiste persoon, op het juiste moment.

Advanced Analytics

Zo, dat zijn ze dan, onze 12 IT trends van 2015. Welke sprongen bij u in het oog of denkt u zelf toe te passen binnen uw organisatie? Laat het ons weten!