Artikels

Even stilstaan bij de ecologische voetafdruk: Een interview met Robin Talboom

Vandaag is het de 45ste Earth Day, een dag in het thema van duurzaamheid en groen ondernemen. Wij zaten samen met Robin Talboom, expert in natural efficiency en voortrekker van green IT bij Userfull.

Wat kan je ons vertellen over de ecologische langetermijn visie van Userfull?

Om te beginnen kijken we bij Userfull altijd eerst naar de middelen die voor handen zijn. Wij proberen het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een eenvoudig aandachtspunt is het hergebruik van materiaal en infrastructuur, wat niet evident is in de IT-sector. Neem nu smartphones, elke 6 maanden komen er nieuwe modellen uit. Na een aantal maanden moeten deze opnieuw vervangen worden, terwijl de oude modellen dan niet eens recycleerbaar zijn.

Daarnaast moet IT-infrastructuur zo optimaal mogelijk worden ingezet. Soms is het beter om een iets duurdere computer te kopen die langer meegaat, dan een goedkoper model te kopen dat na een korte tijd terug vervangen moet worden. Userfull probeert daarom altijd te zoeken naar producten die lang meegaan. Zo ligt de ecologische voetafdruk al veel lager.

Userfull gelooft dat technologie mensen kan helpen om hun ecologische voetafdruk te verlagen. We hebben al projecten uitgevoerd waar bijvoorbeeld computers automatisch afgezet worden na het verlaten van het kantoor, lichten uitgaan als er niemand in het gebouw is, efficiënt gebruik van verwarming en airconditioning, … Deze zaken zijn op de consumermarkt steeds meer aanwezig, zeker met de opkomst van Internet of Things. Wij blijven verder in deze piste gaan om kostefficiënte modules te maken.

Wat doet Userfull nu allemaal intern om te werken aan haar ecologische voetafdruk?

Ik geloof dat de grootste ecologische voetafdruk nog altijd bij de mens zelf zit. Voor Userfull is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Zo kunnen we de klanten tonen dat we daar zelf mee bezig zijn.
 

  • Om te beginnen zijn we goed op weg om volledig papiervrij te werken. Zo hebben al onze medewerkers een tablet om hun notities weg te schrijven. Op deze manier wordt er veel minder papier verbruikt en kan je veel efficiënter werken. Want de notities op je tablet worden meteen gesynchroniseerd met je laptop. Bekijk hier een voorbeeld.
  • Samen met onze klanten gebruiken wij ook de groene datacenters van Proximus. Deze worden veel beter gekoeld dan servers in een zelfbeheerd datacenter. Daarom moeten we dus onze airco minder gebruiken en besparen we veel electriciteit.
  • De meeste van onze auto’s zijn in Europa gemaakt. Deze auto’s zorgen ook voor een lager percentage aan CO²-uitstoot.
  • We drinken nu uit glazen flesjes. Vroeger werd er veel uit blikjes gedronken. Dat is nu drastisch verminderd en dat merk je aan het afval.
  • Ons afval wordt trouwens ook gerecycleerd.
  • We proberen een awareness te creëren rond het weggooien van voedsel. Op vaste tijdstippen gooien we voedsel weg dat nog in de ijskast ligt. Zo laten we de medewerkers merken wat ze allemaal opdoen.
  • We gebruiken geen desktops, maar laptops. Deze verbruiken minder stroom. Bovendien nemen veel medewerkers hun laptop mee naar klanten etc. en blijven ze dus niet opstaan op kantoor. Omdat iedereen een laptop heeft, zijn ze nu ook veel mobieler. Als er maar weinig mensen aanwezig zijn, kunnen collega’s samenzitten. Dit is veel gezelliger. En bovendien moet er ook minder verwarming verbruikt worden.

Proberen jullie die ecologische visie ook op de collega’s over te brengen? Zoja, hoe doen jullie dat dan?

Wij proberen subtiel aanpassingen te doen aan de manier van werken, waardoor medewerkers gemakkelijker kunnen werken. Eigenlijk zouden de medewerkers niet eens mogen doorhebben dat die kleine veranderingen over ecologie gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn de laptops die zij nu kunnen meenemen en tablets waardoor ze minder papierlast hebben.

Als je ecologischer wil gaan werken, overtuig medewerkers dan van wat de voordelen zijn voor hen. Als je een visie probeert door te drijven, kan de werknemer zelfs een hindernis worden om te bereiken wat je wil. Je mag niet tegen de natuur van mensen ingaan, maar je moet oplossingen vinden die aansluiten bij hun manier van werken.

Zijn er zaken die nu nog verbeterd kunnen worden om de ecologische voetafdruk te verminderen?

Het kan altijd beter. Ons gebouw heeft een ongelofelijke flair en heeft heel veel charme. Maar dit is daarom niet ecologisch het beste. Zo is een kasteel bijvoorbeeld zeer mooi, maar is ongelofelijk inefficiënt en niet ecologisch om te onderhouden.

We moeten een omgeving hebben waar we zeer efficiënt kunnen werken en waar de omgeving zich aan ons aanpast. Zo kunnen we telkens met de juiste mensen in het juiste comfortniveau samenzitten zonder daar zelf last van te hebben. We hebben al wel flexibele werkomstandigheden gecreeërd. Ons bijkantoor in Mechelen is daar een zeer goed voorbeeld van. Er is daardoor minder verkeer, en dus minder CO2.
 

Wat zijn nog uitdagingen voor de toekomst om nog te werken aan de ecologische voetafdruk van Userfull?

Nu is de maatschappij er zich nog niet van bewust wat er allemaal weggegooid wordt. Ooit zal er wel een moment komen dat de grens bereikt is. En dan zal iedereen beginnen met ecologische oplossingen toe te passen. Op dat moment zullen wij al een enorme voorsprong hebben.

We proberen nu telkens stappen te zetten in de goede richting. En beetje bij beetje slagen we erin om onze ecologische voetafdruk te verlagen.

Hoe verlaag jij jouw ecologische voetafdruk? Laat het ons weten.


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

, ,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven